Update steunmaatregelen: Vlaams Beschermingsmechanisme 7
Beste klant,
Samen met u kijken we hoopvol naar de toekomst. Na de versoepelingen van 8 mei gaan we met het verbeteren van de cijfers hopelijk opnieuw richting wat extra vrijheid op 9 juni. De overheid bevestigde dat ze de ondernemingen en zelfstandigen deze zomer zal blijven ondersteunen. We lijsten op welke recente maatregelen daaronder vallen.
1. Crisis-uitkeringen en andere opnieuw verlengd
De verschillende vormen overbruggingsrecht werden verlengd tot en met september 2021. Net als voordien dient er voor elke periode een nieuwe aanvraag te gebeuren.
Reeds bekend was dat wie in mei opnieuw van start mocht gaan (voornamelijk de horeca met terrassen) alsnog voor mei in aanmerking kwam voor het dubbel overbruggingsrecht. Nu wordt dit ook toegepast voor juni: de horeca die sinds mei weer aan de slag is, zal net als de verplicht gesloten sectoren in juni nog kunnen genieten van een dubbel overbruggingsrecht. Voor de sectoren die bij eventuele versoepelingen op 9 juni opnieuw mogen openen, zal dit voor de maand juni ook het geval zijn. We denken hierbij dan onder andere aan de bioscopen, fitnesszaken, indoor speeltuinen, dienstverleners aan huis,…
Het overbruggingsrecht van juni kan normaal vanaf 1 juni worden aangevraagd bij uw sociaal verzekeringsfonds.
Andere maatregelen die verlengd worden tot eind september zijn:
- De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht
- Afbetalingsplannen RSZ
- Verlaging BV op uitkeringen tijdelijke werkloosheid
- Mogelijkheid toekenning hogere thuiswerkvergoeding
- Mogelijkheid tot het presteren van 120 goedkope overuren in de zorg en andere cruciale sectoren
Ook werd bevestigd dat het btw-tarief van 6% op restaurant- en cateringdiensten ook tussen 8 mei en 30 september opnieuw van toepassing zal zijn voor het verschaffen van alle dranken (inclusief alcoholhoudende) en maaltijden met verbruik ter plaatse. Dit zowel op permanente als op tijdelijke inrichtingen.
2. Vlaams Beschermingsmechanisme 7.0
De 7de versie maakt een vergelijking tussen april 2019 en april 2021.
De voorwaarde is een omzetdaling van 60% in de periode 01/04 tem 30/04/2021 ten opzichte van dezelfde referentieperiode in 2019. Verplicht gesloten sectoren dienen de omzetdaling niet aan te tonen. Voor de overige sectoren is een vergelijking en bewijsvoering wel verplicht.
Let op: een nieuwe voorwaarde bij deze zevende versie geldt voor niet-essentiële winkels die niet vallen onder de verplichte sluiting. Om dit 7de Vlaams Beschermingsmechanisme te kunnen aanvragen, moeten deze handelaars minstens gedeeltelijk op afspraak open gebleven zijn. Indien zij deze mogelijkheid niet benut hebben, hebben zij niet langer recht op het Vlaams Beschermingsmechanisme.
In de praktijk komt deze nieuwe voorwaarde erop neer dat deze winkels het dubbel overbruggingsrecht (wegens volledige sluiting) niet kunnen combineren met het Vlaams Beschermingsmechanisme voor april.
Ook starters kunnen aanspraak maken op deze premie. Zij tonen de omzetdaling aan ten opzichte van hun financieel plan.
De premie bedraagt een eenmalig verhoogde 15% van de omzet (exclusief btw) gedurende de referentieperiode. Bijberoepers hebben recht op 7,5% van die omzet als ze aan bovenstaande voorwaarden voldoen.
U kan voor deze aan te tonen omzetdaling en de op te geven cijfers terecht bij uw dossierbeheerder.
De aanvraag kan u doen tem 15 juni via de website van Vlaio:
Vlaams beschermingsmechanisme 7 | Agentschap Innoveren en Ondernemen (vlaio.be)
Contacteer ons gerust bij verdere vragen!
Veel succes aan iedereen die binnenkort heropstart. Ook aan al de rest, doe dat goed!
Het Eskofin-team.
Opgesteld op 27/05/2021