Contacteer ons

Update steunmaatregelen: Vlaamse hinderpremie en voorafbetalingen


Update steunmaatregelen Coronacrisis: de compensatiepremie (deel II) en de voorafbetalingen voor de belastingen 


Beste klant, 

In deze update kunnen we ten eerste aankondigen dat de langverwachte compensatiepremie vanaf vandaag (05/05) door iedereen die daar recht op heeft kan aangevraagd worden. U moet onder andere een omzetdaling van 60% kunnen aantonen omwille van de maatregelen rond Covid-19, en dit voor de periode tussen 14/03 en 30/04. De andere voorwaarden kan u terugvinden in onze vorige updates. Om deze premie aan te vragen kan u surfen naar https://www.vlaio.be/nl.


Ten tweede brengen wij u ook graag nog even op de hoogte van de gewijzigde gevolgen van het niet (tijdig) voorafbetalen van de personen- en vennootschapsbelasting. 

Omwille van deze onzekere tijden heeft de overheid beslist om het later voorafbetalen minder nadelig te maken. Ze doen dit door het voordeel dat je verkrijgt bij het uitvoeren van een voorafbetaling te verhogen voor het derde en vierde kwartaal. Voor ondernemingen waar een dividenduitkering plaatsvond, blijven de percentages wel dezelfde.

 Personenbelasting Ven.B (geen dividend) Ven.B (wel dividend) 
VA 1 (10/04) 3% 9% 9% 
VA 2 (10/07) 2,5% 7,5% 7,5% 
VA 3 (10/10) 2,25% 6,75% 6% 
VA 4 (20/12) 1,75% 5,25% 4,5% 

Hou er ook rekening mee dat er nog steeds een vermeerdering wordt toegepast indien geen enkele voorafbetaling werd gedaan. Die bedraagt 6,75% bij de vennootschapsbelasting en 2,25% bij de personenbelasting. Indien u dus verkiest om in periode 1 en 2 geen betaling te doen, moet u in periode 3 het volledig geraamd bedrag aan belastingen voorafbetalen om geen verhoging te ondergaan. Als u de voorafbetaling uitstelt tot periode 4, zal er een voorafbetaling van 128,57% van de geraamde belasting moeten gebeuren om een (gedeeltelijke) verhoging te vermijden. 

Let op: deze maatregel wordt genomen voor ondernemingen die liquiditeitsproblemen hebben. Ze geldt dus niet voor bedrijven die: 

- Dividenden betalen/toekennen tussen 12/03/2020 en 31/12/2020 

- Inkoop van eigen aandelen uitvoeren 

- Kapitaalvermindering doen 


U kan ons steeds contacteren voor meer toelichting bij deze maatregelen, wij staan klaar om u met open ‘virtuele’ armen te ontvangen. 


Het Eskofin-team. 
Bericht delen

Gerelateerde blogberichten

Btw-vrijstellingsregeling

Btw-vrijstellingsregeling

Lees meer
Update steunmaatregelen: verlengde steun tot 30/9

Update steunmaatregelen: verlengde steun tot 30/9

Lees meer
Bekijk alle blogberichten