Contacteer ons

Vanaf 1 april 2017: Korte metten met btw-kwartaalvoorschotten

Goed nieuws voor de belastingplichtigen die kiezen voor een btw-aangifte per kwartaal! Vanaf 1 april 2017 zijn de kwartaalvoorschotten definitief verleden tijd. Gedaan met de administratieve druk op uw schouders. Meer zelfs, eindelijk wordt u op dezelfde manier behandeld als een maandaangever.

Geen tussentijdse voorschotten meer vanaf tweede kwartaal 2017

Doet u uw btw-aangifte per kwartaal of per maand? Hoort u bij de eerste groep, dan betaalt u momenteel per kwartaal twee kwartaalvoorschotten. Uiterlijk op de 20ste dag van de tweede én derde maand van elk kwartaal. Dat voorschot bedraagt 1/3 van het verschuldigde btw-bedrag van de net ingediende btw-aangifte. 

Het probleem van deze voorfinanciering is dat u een belastingvoorschot betaalt op een kwartaal waarvan u eigenlijk nog geen zicht heeft op de inkomsten. Want ook in een kwartaal waarin u geen verkoopfacturen heeft, bent u verplicht die voorschotten te betalen. Het gevolg? Een grote impact op uw cashflow én een hoop administratieve druk. 

Vanaf 1 april 2017 werden deze btw-kwartaalvoorschotten definitief afgeschaft. 

Decembervoorschot

Minister van financiën Johan Van Overtveldt maakte vanaf 1 april 2017 korte metten met de kwartaalvoorschotten. Om geen onderscheid te maken tussen maand- en kwartaalaangever moet u tegen 24 december wel nog een zogenaamd ‘decembervoorschot’ betalen. Iedereen gelijk voor de wet, daar houden we van. 

Wat houdt het decembervoorschot in? 

Het bedrag is gelijk aan de btw die u verschuldigd bent over de periode 1 oktober t.e.m. 20 december (voor maandaangevers is dit 1 december t.e.m. 20 december). Ofwel de btw die u nog moest betalen op basis van de btw-aangifte van het derde kwartaal (of maand november voor maandaangevers). U kiest zelf van welk systeem u gebruikmaakt.  

Hoe moet uw boekhouder dit aangeven via de btw-aangifte? Maak een afspraak via info@eskofin.be.

Bericht delen

Gerelateerde blogberichten

Btw-vrijstellingsregeling

Btw-vrijstellingsregeling

Lees meer
Update steunmaatregelen: verlengde steun tot 30/9

Update steunmaatregelen: verlengde steun tot 30/9

Lees meer
Bekijk alle blogberichten