Contacteer ons

Vervroegd lening terugbetalen is nu goedkoper

Het Hof van Cassatie maakt een einde aan de hoge vergoeding die banken soms aanrekenen wanneer een onderneming een lening vervroegd wil terugbetalen.

Torenhoge wederbeleggingsvergoeding

Stel, u wilt als ondernemer uw geleend krediet vervroegd terugbetalen. Tot voor kort mochten de banken daarvoor een vergoeding vragen. Ter compensatie van de mislopen interesten. U gunt ze dat. In het beste geval. Ware het niet dat die vergoeding opliep tot minstens 30% van het vervroegd terugbetaalde kapitaal. Soms vroegen banken een wederbeleggingsvergoeding die hoger was dan de totale interesten op een lening. Iets te veel van het goede denkt u?

Voortaan beperkt tot maximaal 6 maanden interest

Het Hof van Cassatie geeft dan ook groen licht voor het wetsontwerp dat de wederbeleggingsvergoedingen voortaan beperkt tot maximaal zes maanden interest voor nieuwe leningen tot één miljoen euro. Het plafond geldt ook als de kredietovereenkomst een vervroegde terugbetaling uitsluit. Daarmee sluit Cassatie het achterpoortje af dat de banken gebruikten om de bovengrens van zes maanden interest te omzeilen. 

Lening die het beste aan uw noden voldoet

Maakt u nu al een vreugdesprongetje? Wacht, we hebben nog meer goed nieuws voor u. De bank is nu ook verplicht om te zoeken naar het krediet dat het beste aan de noden van uw onderneming voldoet. Doet ze dat niet, dan kan de rechter een omzetting naar een passend krediet opleggen. Geheel kosteloos. Daarnaast heeft u het recht om een gratis ontwerp van de kredietovereenkomst te vragen. Weigert een bank krediet, dan moet ze de weigering motiveren. Zo kan u uw aanvraag in de toekomst bijstellen. Ten slotte geldt vanaf nu een zogenaamde zorgvuldigheids-en informatieplicht voor beide partijen. Dat betekent dat zowel u als de bank elkaar ter goeder trouw juiste en relevante informatie moeten bezorgen.

Bericht delen

Gerelateerde blogberichten

Btw-vrijstellingsregeling

Btw-vrijstellingsregeling

Lees meer
Update steunmaatregelen: verlengde steun tot 30/9

Update steunmaatregelen: verlengde steun tot 30/9

Lees meer
Bekijk alle blogberichten